tisdag 24 augusti 2010

Smålom

Har inspirerats av alla fina bilder jag sett på smålom, inte minst bland alla bloggare. Fick samtidigt ett tips om Knuthöjdsmossen mitt i Bergslagen som är ett naturskyddsområde där flera fåglar häckar, men framförallt ett favoritställe för Smålom. Häckningen är ju sedan länge avslutad men efter kontroll visade det sig att lommen fortfarande fanns kvar på mossen.
Tog därför vägen om Karlstad och plockade upp Fredrik. Det var gudomligt vackert när vi anlände på kvällen. Några lommar simmade stilla i "sina" pölar.
Tidig morgon dagen efter var det fortfarande mulet men en viss tendens till sol som skulle komma igenom molnen kunde skönjas. Vi hittade en lom som riktigt poserade för oss......

...samtidigt som omgivningens grönska speglades i det svarta vattnet. Effekten blir dramatisk.
Efter ett tag måste smålommen iväg för att äta på sina "matställen". Före "take off" putsar den fjädrarna och gör några vingslag för att pröva så grejerna fungerar!
Sedan är det full gas som gäller....En lång startbana krävs för att få upp fågeln i luften. Den startar mot vinden. Det gäller därför att ha koll på vinden så man kan hänga med i starten.

Smålommen springer igång på vattnet. Häftiga effekter med vattensprut och vingslag.....

7 kommentarer:

Unknown sa...

Lomen er virkelig en flott fugl, ser ut som du har funnet ett nydelig sted det går an å jobbe med til hekkinga neste år. Likte veldig godt bildet der den er oppe og vifter med vingene!

Trond Simensen sa...

Fine skarpe artsportretter, men jeg likte likevel det øverste bildet best. Det formidler på en finstemt måte hvilket livsmiljø og hvilken naturtype denne vakre fuglen holder til i.

Lasse sa...

Öyvind o Trond, Tackar, tackar för era kommentarer. Gläder mig att ni tar er tid till detta.
Det var verkligen ett fantastiskt ställe, otroligt vackert. Hade nästan räckt med att bara gå runt o fota naturen.
Nu blev det lom också som "bonus". Skall absolut tillbaka nästa år!

Unknown sa...

Hei Lasse.

Mange fine bilder. Det er artig når det klaffer med speiling og litt action. Mangler bare litt frostrøyk så hadde alt vært perfekt, men du får vel ikke alt på en gang.
Lykke til neste år, for jeg regner ikke med at du lar dette stedet gå i glemmeboka.
Kåre

Lasse sa...

Hej Kåre, och tack för fin kommentar ! Håller med om att det hade varit "perfekt" med lite dimma och gärna lite fint blekt solljus, men det ger oss ju anledning att åka dit igen. För det skall jag såklart. En underbar plats !

Anonym sa...

Fina bilder, härlig lugn miljö. Man är inte riktigt van vid den spegelblanka vattenytan här på västkusten... ;-)
Det var väl lom som Jan Lindbald var expert på att härma förresten?

Mvh
Bengt

Lasse sa...

Hej Bengt!
Tack för din kommentar. Jan Lindblad var expert på att härma i princip alla fåglar. Det du tänker på är förmodligen storlommens "hemska" skrik som han gjorde helt perfekt den gode Jan.
Smålommen har inte riktigt samma kusliga skrik, men är snarlik i lätet.